zaterdag 5 maart 2011

Phineas, het Vernuft van


Aantekeningen uit Zambia: No 2. Over een handige jongen.
Phineas was / is een handige jongen. Is: want hij leeft nog en is vermoedelijk nog handiger geworden. Was omdat de onderhavige gebeurtenis zich enige tijd geleden afspeelde, toen hij nog bij mij in dienst was als manusje van alles. Ja, je kon Phineas om een boodschap sturen. Maar je wist nooit precies van te voren waar hij mee terug zou komen, of wat er onderweg zou verdwijnen, van richting veranderd, om het zomaar te zeggen.

Ja, bij Phineas moest je opletten. “God is Great,” kon hij spontaan naar voren brengen wanneer hij weer eens door de mazen van het net geglipt was.
A Love Supreme
Mrs Esnart Mweemba, de moeder van mijn echtgenote, jazeker, en heus een door de wol geverfde zambiaanse dame, die zich niet zomaar in de luren laat leggen, mocht ook het vernuft van Phineas ervaren.
Getting it on the cheap

Esnart had / heeft een radio. Hij deed het niet meer en zij gaf hem aan Phineas ter reparatie (Phineas, handige jongen &c.). “Phineas, deze radio doet het niet meer, kan jij hem maken?”
“Yes Madam”
Na verloop van tijd: “Phineas, hoe staat het met mijn radio?”

“Don’t worry madam, I found the problem and am looking for the spare parts. I’ll find them.” 

Big smile.
Na verloop van tijd: “Phineas, ik will mijn radio terug!”
“Yes madam! No problem! I am just putting it together.”
En Phineas bracht de radio terug, hij de (radio) deed het en hij (Phineas) incasseerde.
“Thank you m’am”
Het radio-geluk was echter geen lang leven beschoren. Het oude probleem kwam terug. Veel ruis en geen stations. Esnart maakte de radio open. En daar zag ze voor zich hoe Phineas het probleem van de moeilijk te vervangen radio-onderdelen had opgelost. Hij had een lamme rubberen elastieke band vervangen met een paar gratis verkrijgbare condooms die hij aan elkaar geknoopt had. Gratis vanwege de strijd tegen de aids. Liggen gewoon voor het meenemen bij allerlei vooruitstrevende organisatie, verstrekt door US AID. Maxi Condoms.
“Fixing a rubber”
OK, dat was een tijdje goed gegaan, maar het moest wel ophouden, dat goed gaan, vanwege de knooppunten, als u begrijpt wat ik bedoel, die waren onoverbrugbaar, na verloop van tijd. Of, mischien, was de rek eruit.
“Using your initiative”
Maar Phineas leeft nog. Dankzij zijn gedegen inzicht in de physieke eigenschappen van, wat, in mijn jeugd, kapotjes heetten. Waar die naam vandaan komt mag Phineas weten.

Geen opmerkingen: